Odricanje

Zašto da se odrekneš onog što najviše želiš da zadržiš?

Ne dešava li se da ti se u tekstu koji pišeš sve čini važnim? Uhvatiš sebe kako se trudiš da objasniš još malo više? Tako se ponavljaš, često izgubiš nit, sve ti tek tada postaje najvažnije, a ideju zaturiš tamo negde.


Cilj je držati se poente po svaku cenu. Čak i po cenu tvog stvaralačkog ukusa. Najteže je odreći se onoga što je tebi, kao autoru teksta, najlepše. Sasvim prirodna stvar. Ali ne nepobediva.


“Onaj stari karavan, sa tablicama iz Minesote, parkirao se ispred našeg prozora. Napred sede muškarac i žena, a dva dečaka pozadi. Juli je i temperatura je preko trideset stepeni. Izgledaju kao prebijeni. U kolima visi odeća; nazad je sve pretrpano koferima, kutijama i sličnim. Po onome što smo Harli i ja kasnije mogli da zaključimo, to je sve što im je ostalo pošto im je banka iz Minesote oduzela kuću, kamionet, traktor, poljoprivredne mašine i nekoliko krava”, početak priče “Uzda” Rejmonda Karvera.


Šta je sve rekao, ovaj poznati i neretko citirani pisac, u ovom nevelikom uvodu? Ili bolje:


Šta smo sve saznali u samo 6 rečenica:


- Odakle su.


Pisac nije opširno pričao kako su oni došli odatle i odatle, da li su i tamo nesnosne vrućine i sve ono što se u prvi mah čini bitnim. Jer to jednostavno nije bitno sada. Prečicom je informisao da je reč o Minesoti i to samo kroz jedan detalj – tablice na vozilu.


- “Onaj stari kamionet…”


Nije naširoko objašnjavao da se radi o izanđalom izrabljenom vozilu koje je takvo i takvo zbog toga i toga, niti je detaljisao opisujući isti. Međutim, čitalac je dobio sve.


- Pominjući vrućinu i pretrpano vozilo, dao je tzv. metaforičnu karakterizaciju, odnosno sugerisao da se radi o posebnom zamoru, a uskoro, veoma brzo, saznaje se i o kakvom: “Izgledaju kao prebijeni.” Tu se već nagoveštava da je uzrok takvog njihovog izgleda, pored vrućine i nešto još.


- “Po onome što smo Harli i ja…”, otkriva nam odmah, bez nepotrebnih objašnjenja, da scenu sa prozora prate Harli i on (pripovedač). Dakle, kroz ovih prvih 6 rečenica, na najjednostavniji način se predstavlja još jedan lik, Harli.


- I nakraju,


nadovezujući se lako, u ostatku rečenice imamo obaveštenje da je porodica izgubila sve. Sasvim dovoljno za početak. I sasvim dovoljno da se probudi želja da se sa čitanjem nastavi.


Potencijalni čitalac je dovoljno pametan i ne bi trebalo da se oseća kao neko kome je neophodno objašnjavati svaku reč. Pametnom čitaocu ne treba to. Čitaocu koji je opterećen obavezama, naširoko pisanje o istom i istom, svakako će biti gubljenje vremena, te neće ni doći do kraja. A tebi je sve važno.


U pisanju svake vrste teksta, ne samo književnih, veći onih vezanih za kopirajting, poslovne mejlove, molbe, žalbe, propratna pisma, sve, trebalo bi da budeš svoj najsuroviji lektor. Zato – katuj ono što ti se najviše sviđa jer upravo tu su najveće zamke.